Пт. Кві 26th, 2024
Stritennya

Через 8 місяців очікування депутати Олександрійської міської ради спільно з громадою Православної Церкви України наново порушили питання виділення земельної ділянки для будівництва храму. Як зазначалось на зустрічі, в якій взяли участь віряни, депутати міськради та активісти міста, з часу ухвалення міською радою попереднього рішення, зрушень не відбулось.

У день Стрітення Господнього в єдиному храмі Православної Церкви України в Олександрії ніде було і яблуку впасти – охочих приєднатися до спільної молитви прийшло значно більше, ніж могла вмістити маленька хатинка, де розміщено храм ПЦУ. Більшість вірян усю службу відстояли на подвір’ї храму. Така ситуація із можливістю відзначати власне у храмі Преображення Господнього складається майже на кожне велике релігійне свято, адже прихильників саме української церкви стає все більше, але іншого, просторішого приміщення для проведення богослужінь ПЦУ в Олександрії на сьогодні не має.

Питання будівництва храму Православної Церкви України, (а не використання пристосованого приватного приміщення) у зручному для більшості олександрійців місці – у сквері Юрія Кравченка, підтримали раніше депутати одразу чотирьох постійних комісій Олександрійської міської ради. Сталось це на початку липня 2022 року.

Про це ми детально розповідали у матеріалі «Чотири депутатські комісії погодили питання спорудження храму Православної Церкви України в центрі Олександрії».

Ідею підтримав Олександрійський міський голова, який вніс корективи у проєкт та запропонував своє бачення розв’язання проблеми. Саме це і стало підґрунтям для ухвалення рішення сесії. Про це розповідали журналісти ТРК «Вітер».

Минуло вісім місяців після ухвалення цього рішення, але реальної відповіді від виконавчої влади, щодо виділення земельної ділянки для спорудження храму в Олександрії представники Православної Церкви України на сьогодні так і не отримали. Водночас виділення земельних ділянок для бізнесу відбувається постійно, а проєкти рішень та ухвалені рішення зі схожих питань, є у переліку поточних сесій.

Як зазначалось за зустрічі, питань більше, ніж відповідей, тож настоятель храму Преображення Господнього – благочинний Олександрійського району ПЦУ отець Сергій запросив депутатів міської ради на святкове богослужіння, щоб спільно помолитися за Україну та поспілкуватися про перспективи майбутнього храму.

На запрошення відгукнулися шість депутатів міської ради: Олександр Рушковський та Віталій Заріцький («Європейська солідарність»), Олег Панібратенко (ВО «Батьківщина»), Михайло Матвієнко («Сила і честь»), а також депутати від фракції «Слуга народу» – Ігор Ділієв, Олег Носов та Юрій Котов.

Пропонуємо відео із зустрічі, де кожен із промовців дає розгорнуте бачення на проблему.

Своє висвітлення події запропонували журналісти ТРК «КТМ», які запропонували сюжет про подію, що вийшов у ефір. Автори: Т.Глазкова, М.Чапурін.

Протоієрей отець Сергій вкотре зауважив, що церква не просить грошей на будівництво храму – потрібна лише земельна ділянка у зручному та доступному для людей місці, де б можна було спорудити храм.

Голова постійної комісії з законності Олександрійської міської ради, депутат Олег Панібратенко поінформував про те, що провів власне дослідження щодо діяльності православних церков в Олександрійській міській громаді. На думку очільника комісії спостерігається нерівномірність надання ресурсів та можливостей щодо Української Православної Церкви, яка за висновком експертів не перервала зв’язок із країною-агресором та Православною Церквою України. Це проявляється у наданні комунальних приміщень, в тому числі за рахунок освітніх закладів УПЦ. За десятки років, попередня міська виконавча і представницька влада фактично не створила рівних умов для розвитку різних православних та інших релігійних громад. Водночас УПЦ (МП) мала домінуючі можливості, без перешкод отримуючи в оренду як земельні ділянки, так і приміщення комунальної власності, до того ж – за символічну плату або взагалі без неї.

«Свого часу я, як голова комісії, підготував депутатський запит, через який проаналізував стан діяльності Української Православної Церкви Московського Патріархату в нашому регіоні і дослідив, наскільки активно вона діє. Це доволі сильна громада з великими активами, з 17 парафіями. А у Православній Церкві України я побачив тільки одну маленьку церкву, яка була створена виключно приватною ініціативою, без будь-якої допомоги чи сприяння. Через свій документ я намагався показати виконавчій владі, Олександрійському міському голові те, що реально ПЦУ та інші релігійні громади дискримінуються без належних на те причин і всупереч законодавству. Тобто фактично те, що зараз відбувається, коли парафіяни не можуть нормально перебувати на службі і помолитися, то, як на мене – це не врахування потреб громадян, це створення нерівних умов, домінування одного погляду на те, як людина може знайти свою дорогу до Бога», – прокоментував ситуацію Олег Панібратенко.

Оскільки відповіді щодо виконання рішення про виділення земельної ділянки для храму міська виконавча влада самостійно не надала, 13 лютого поточного року депутат міської ради Олександр Рушковський написав депутатське звернення і протягом 10 днів влада повинна прозвітувати про те, на якому етапі зараз знаходиться процес виділення земельної ділянки для будівництва храму ПЦУ.

«Хочу наголосити на тому, що конфлікту з міською виконавчою владою немає і не може бути. Але дійсно, виконавчій владі треба допомогти відійти від звички, що в нас в місті є тільки московський патріархат. Треба, щоб влада допомогла проукраїнській громаді міста змінювати Олександрію, бо саме міська влада має на це спроможність і сили – згуртуватися, і таким чином змінити ментальність нашого міста», – говорить депутат міської ради Олександр Рушковський.

Депутат також додав, що проблема ще полягає у безініціативності громади, бо більшість людей може обговорити щось у себе вдома, у вузькому колі, але не кожен може чи бажає висловити свою думку на загал. Тож Олександр Рушковський порадив олександрійцям не боятися звертатися зі своїми зауваженнями і пропозиціями напряму до депутатів Олександрійської міської ради, до Олександрійського міського голови у тому числі і з питання виділення земельної ділянки для храму ПЦУ. Бо чим більше людей звертатиметься, тим більше шансів, що будь-яка невирішена справа зрушить з місця.

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *