Пн. Жов 21st, 2024

В Олександрії розпочато роботу по відродженню викладання історії рідного краю на системній основі у навчальних закладах громади. Пропозицію відновлення цілісного курсу історії рідного краю, який охоплюватиме відтепер історію нової олександрійської громади запропоновано спільно Олександрійським громадським простором «КУБ. Культура.Урбаністика.Бізнес» та управлінням освіти Олександрійської міської ради.


Презентували ідею на нараді директорів навчальних закладів 25 серпня, лауреат обласної краєзнавчої премії імені В.Ястребова, керівник культурно-освітнього центру “Толока”, краєзнавець, письменник Валерій Жванко та співзасновник Олександрійського громадського простору, член Національної Спілки краєзнавців України Віктор Голобородько. Як зазначив на зустрічі Валерій Жванко, системність у дослідженні рідного краю є важливою складовою для розвитку патріотизму, формування свідомого громадянина і цілісно розвинутої особистості. Важливо також, щоб такі уроки, такі знання учні здобували системно і отримували їх у різних формах – екскурсії, дискусії, дослідження, проєкт.
Ідея відновлення на новому рівні вивчення курсу історії громади, підтримана керівниками закладів. А для реалізації проєкту обрано базові навчальні заклади, які спільно із краєзнавцями створять методичні та рекомендаційні матеріали для вивчення курсу «Історія рідного краю» у школах громади. До кола навчальних закладів, що почнуть розробку курсу та запропонують учням нові знання про рідний край входить Олександрійський навчально-виховний комплекс (Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІ ступенів №17 – ліцей), Навчально-виховний комплекс “Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів №19 – дошкільний навчальний заклад “Лісова казка” та Головківський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.
Заплановано проведення першої зустрічі представників навчальних закладів для створення дієвої робочої групи з реалізації проєкту.
«Знання з історії рідного краю допоможуть сформувати свідомість майбутніх жителів громади. Діти дізнаються, що їхня територія – це не просто набір назв, якихось дат чи знакових пам’ятників і дощок. Вони зможуть відчути що їх земля, їх рідне місто чи село має цінність в історії краю, в історії всієї держави. А це і є патріотизм, без якого справжню міцну громаду чи країну побудувати неможливо», – прокоментував ідею краєзнавець Віктор Голобородько.

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *