Пт. Кві 26th, 2024

Новий документ декларує необхідність створення міської Олександрійської та селищної Пантаївської ОТГ. Червонокам’янська має “поглинути” Попельнастівську, а частина вже існуючої Приютівської громади має бути відділена.

Подія – коротко

Кабінет Міністрів України затвердив формат створення об’єднаних територіальних громад в Кіровоградській області. За попередньою інформацією Кабінет міністрів переформатував територію вже створених об’єднаних громад та імовірні проекти ОТГ.

Таким чином Головківка має ввійти до майбутньої Олександрійської міської ОТГ, а перспективна Червонокам’янська громада має об’єднати в собі і Попельнастівську ОТГ, яка вже створена. Про те яким чином будуть відбуватись ці об’єднання у тексті постанови мова не йде.

Крім того, окремим ОТГ стає “бунтівне” селище Пантаївка, яке тривалий час не могло досягти порозуміння щодо виходу із підпорядкування Олександрійської міської ради.

Якими бачать громади Олександрійщини в Кабміні

Олександрійська міська ОТГ включатиме: місто Олександрію, Головківську сільську (нині у складі Приютівської ОТГ), Звенигородську сільську, Ізмайлівську сільську, Олександрійську селищну (екс- селище Димитрове) ради.

Пантаївська ОТГ: селище Пантаївка, Бандурівську сільську раду та Диківську сільську раду Знам’янського району.

Новопразька ОТГ – без змін: селище Нова Прага, Світлопільська, Шарівська сільські ради, і Пантазіївська рада Знам’янського району.

Червонокам’янська ОТГ включатиме населені пункти нинішньої Попельнастівської громади: Червонокамянську, Дівочепільську, Добронадіївську, Куколівську, Олександрівську, Щасливську, Попельнастівську, Долинську ,Михайлівську, Травневську, Улянівську сільські ради.

Приютівська ОТГ: Приютівська, Андріївська, Войнівська, Косівська, Костянтинівська, Лікарівська, Недогарська, Новоселівська, Протопопівська ради.

Текст рішення не опубліковано. Сайт «Децентралізація», який є офіційним інтернет-майданчиком децентралізаційної реформи, повідомляє, що «ознайомитися з документами можна буде після їх публікації на Урядовому порталі».

Коментар голови Приютівської ОТГ Андрія Коломійцева

“Друзі, сьогодні Кабінет Міністрів України несподівано прийняв рішення про фактичну анексію вісьмох сіл Приютівської ОТГ Олександрійського району Кіровоградської області! Ці села, раніше входили до Головківської та Ізмайлівської сільських рад.

Відтак реформу з децентралізації, яка все ще триває в країні, члени уряду “помножили на нуль”! Тим самим, можновладці знехтували правом жителів громади на добровільне об’єднання, яке відбулося ще два роки тому. Хто тепер пояснить цим людям, що відбувається, і чому сьогодні з ними так зухвало обійшлися?

З 2018-го у складі пʼяти сільських і однієї селищної ради громада успішно розвивається. Наша громада має свій бюджет і свої плани. У цьому ж і полягає суть закону про децентралізацію!

Сьогодні урядовці без жодних консультацій із людьми, не пояснюючи причин і мотивів, продемонстрували, по суті, диктаторські підходи! Хіба таких сигналів від нас чекають демократичні Європа і світ?!

З огляду на це, ми обов’язково звернемося до перших осіб держави з вимогою надати відповідь, що відбувається з місцевим самоврядуванням в нашій країні? Адже інакше, як поверненням до так званої “совкової централізації”, ні я, ні жителі Приютівської обʼєднаної територіальної громади це назвати не можемо.

Закон дав нам можливість бути самостійними і працювати лише в інтересах людей.

У випадку, якщо Приютівську громаду руйнуватимуть, від імені її жителів відстоюватиму інтереси усіма законними шляхами”

Коментар Кабінету Міністрів

«Кабінет Міністрів України на засіданні 13 травня затвердив перспективні плани формування територій громад п’яти областей: Волинської, Кіровоградської, Полтавської, Чернігівської, Закарпатської.

«Тобто у нас вже більша частина областей вже мають затверджені перспективні плани. Реформа адміністративно-територіального устрою, попри карантин, продовжується. Це частина великої реформи децентралізації в Україні. Наша кінцева мета – успішні громади, в яких люди зможуть отримувати якісні сервіси, зокрема, це стосується якісної медичної допомоги», – зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Затвердження перспективних планів сприятиме, зокрема, збільшенню надходжень до місцевих бюджетів із розрахунку на одного мешканця громади приблизно удвічі. Це означає більші можливості для розвитку, відновлення інфраструктури, залучення інвестицій тощо».

Фото з сайту decentralization.gov.ua

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *