Пт. Кві 26th, 2024

«Олександрія: козацький фронтир-імперське місто-центр громади Незалежної України». Саме таку назву має новий маршрут, спеціально розроблений для внутрішньо-переміщених осіб, що наразі живуть в Олександрії. Це — поєднання краєзнавства, історії культури та мистецтва, архітектури та історії громади. Мульти-історико-культурний маршрут є спробою за 90 хвилин дати зрозуміти, що таке Олександрія, її історія, культура та її «громадська душа».

Мета екскурсій та зміст

Мета екскурсій — підтримати олександрійців та внутрішньопереміщених осіб і сформувати цілісне уявлення про історію та сьогодення Усиківки-Бечії-Олександрії, надати цікаву і змістовну інформацію про місто, встановити соціальні зв’язки громада-ВПО.

Маршрут є пішою екскурсією та охоплює найвидатніші пам’ятки мікрорайону «Старе Місто» в Олександрії, відновлений Олександрійський Театр та футбольний стадіон і «Будинок Футболу» ФК «Олександрія».

Під час заходу учасники зможуть ознайомитись коротко з історією міста в якому вони перебувають та дізнатись про:

  • засновників міста та походження назви міста;
  • унікальні архітектурні та історичні пам’ятки;
  • сакральні місця міста;
  • видатних особистостей Олександрії;
  • театральну спадщину громади – міський театр;
  • футбольний клуб «Олександрія».

Хто організовує та підтримує

Заходи відбуватимуться за ініціативи та інформаційної і технічної реалізації ГС «Громадський простір «КУБ», інформаційного агентства «Новий Громадянин», футбольного клубу «Олександрія», Палацу культури «Олександрійський театр». Та за підтримки Олександрійського міського голови Сергія Кузьменка, Кіровоградської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.

Заходи безпеки під час воєнного стану

Перед проведенням екскурсії всі її учасники повідомляються про необхідність виконувати всі вимоги воєнного стану, включно із переміщенням територією міста та із повідомленням їм про найближчі сховища. Організатори мають спеціальне програмне забезпечення для отримання оповіщень про повітряну тривогу, а також пропонуватимуть учасникам здійснювати всі необхідні заходи безпеки.

Чому проводяться екскурсії та навіщо у часи війни це робити?

Коментар голови ГС «Олександрійсьикй громадський простір «КУБ» Культура.Урбаністика. Бізнес», депутата Олександрійської міської ради Олега Панібратенка

«Наша мета об’єднати людей, що наразі вимушено переїхали зі свого рідного міста в Олександрію. Ми хочемо показати наскільки наше місто є комфортним і цікавим для життя. Наскільки в ньому є багато цікавих локацій та можливостей. І найголовніше — ми хочемо встановити постійні і тривалі зв’язки із людьми з різних регіонів. Війна обов’язково завершиться перемогою України. І тоді нам потрібно відновлювати країну, а іноді — будувати її наново, включно із економікою та культурними зв’язками. Ми вирішили спільно із колегами встановлювати ці зв’язки прямо зараз. Допомагати відновлювати наші економічні та культурні сили, які потрібні у тилу, не менше, ніж зброя та захист на передовій. І це дозволить нам ефективно працювати, даючи максимум енергії, потужності для захисту України на лінії фронту із російським агресором».

Коментар автора екскурсії, члена Національної спілки краєзнавців України, лауреата премії імені В.Ястребова, Віктора Голобородька

«Війна йде за два фронти: один — гарячий, із зброєю, ракетами, ударами авіації та героїзмом бійців і офіцерів Збройних Сил України. І тут все зрозуміло і просто. Ми віримо у ЗСУ і знаємо як допомогти їм максимально. Але є другий фронт — де все складно, неоднозначно, де багато штампів та пропаганди. Це — фронт за душі людей, за їх внутрішній світ. Саме за цей, другий фронт, ми маємо невпинно, щоденно та ефективно боротися. І як показує нам життя — мова, історія, культура, загальнолюдські цінності, почуття громадянського обв’язку та прав людини — все це має величезне значення. Адже російська агресія почалась у регіонах, де душі людей отруєні частково, а іноді і дуже сильно, пропагандою. Де позбулись важливої ознаки свідомої та незалежної людини — відчуття Громадянина. Саме за цей фронт ми і намагаємось вести війну. І навіть у складні часи демонструємо світові та один одному незламність нашого духу та віру у те, що Україна переможе на всіх фронтах, включно із духовним. А для цього ми і хочемо показати учасникам наших екскурсій шлях нашої громади до дня сьогоднішнього».

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *